3 Numara Mıcır       

3 numara mıcır 22 – 32 milimetre arası boyuta sahip olan mıcır taşlarının kategorisidir. Fiziksel özelliklerine bakıldığında rengi grimsi siyah, aşınma kaybı 22,1 , dona dayanımı 2,8 , su emme oranı 1,1 ‘dir. Fiziksel ve kimyasal özellikleri değişkenlik gösterebilmektedir. Yaklaşık olarak üretimi 300.000 ton olarak belirlenmiştir. İmalatında kullanılan ham maddeler;

  • Kalker
  • Kum taşı

Olarak bilinmektedir.

3 Numara Mıcır Üretim Yöntemi Nedir?

3 numara mıcır üretim yöntemi taş ocağında yapılmaktadır. Açık işletme yolu sayesinde üretimi yapılır. Taş üzerinde bulunan grovak olarak adlandırılan malzeme hafriyat edildikten sonra rock olarak bilinen delici makine ile 12 – 15 metre derinliğe kadar bulunan delikler emulite dinamit, gecikmeli kapsül ya da anfo kullanımı ile patlatılmaktadır. Elde edilen malzeme iş makineleri yardımı ile kamyonlara yüklenmektedir. Kırma eleme tesislerine kamyon ile getirilen malzemeler kırma eleme sisteminden geçmektedir. Daha sonra boyutlarına göre sınıflara ayrılır. 22 – 32 milimetre boyutuna sahip olan mıcırlar 3 numara mıcır kategorisine konulmaktadır.

3 Numara Mıcır Kullanım Alanları Nedir?

3 numara mıcır taşları kullanım alanları;

  • Karayolu
  • İnşaat sektörü
  • Beton
  • Alt yapı uygalama
  • Drenaj mıcırı ile drenaj çalışmaları

Olarak belirlenmiştir. Mıcır taşlarının kullanım alanı oldukça yaygındır. En çok kullanıldığı alan ise genelde beton üretimi olmaktadır.

Elde Edilişlerine Göre Mıcırlar

Elde edilişlerine göre mıcırlar 2 grupta incelenmektedir. Bunlar doğal mıcırlar ve yapay mıcırlardır.

Doğal mıcırlar: Doğada bulunan yapısında değişiklik yapılmadan kullanımı sağlanan mıcırlardır. Nehir yataklarından, eski buzul yataklarından, deniz kenarlarından ya da taş ocaklarından elde edilebilmektedir. Bu taşların üzerinde gerekiliyor ise kırma, tane boylarına ayırabilme yani eleme ya da yıkama işlemleri uygulanabilir. Bunun dışında taşa ait herhangi bir işlem yapılmaz.

Yapay mıcırlar: Değişik endüstriyel işlemlerden geçirilip daha sonra elde edilen mıcırlardır. Bu mıcırlara örnek olarak cüruf ya da klinker verilebilir.

Mıcır Fiyatları

Mıcır fiyatları değişkenlik göstermektedir. Genele bakıldığında 1 ton mıcır fiyatı 45 TL ile 65 TL arasında değişiklik göstermektedir. Fakat mıcırın üretildiği alan, üretim aşamasından geçerken yapılan işlemler, mıcırın hangi taştan üretilmesi gibi faktörler eklendiği zaman bu fiyatların seyri değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca mıcırların boyutlarına göre çeşitleri bulunmaktadır. Çeşitlerine göre de mıcır fiyatları yine değişiklik gösterecektir. Firmadan firmaya mıcırın üretim şekli ile de alakalı olarak satış fiyatı değişir. Kesin bilgi için firmalara sormalısınız.